Przejdź do treści

Szynkowa tradycyjna z Wadowic

Szynkowa tradycyjna z Wadowic

Szynkowa tradycyjna z Wadowic

Tradycyjna – to zobowiązuje! Do wyrobu szynkowej tradycyjnej z Wadowic używamy tylko świeżego, schłodzonego mięsa z szynki. Starannie je rozdrabniamy: część jest krojona, a część mielona i peklowana przez dwie doby. Następnie mięsa są mieszane ze sobą i doprawiane: pieprzem ziarnistym, kolendrą mieloną i przede wszystkim gałka muszkatołową. Bo warto wiedzieć, że ten dobrze zapamiętany smak z dzieciństwa kojarzony z szynkową to głównie zasługa właśnie gałki muszkatołowej.

Cechy wyróżniające

  • 102 g mięsa na 100 g produktu

  • Tradycyjna receptura

  • Wpisana na ministerialną listę wyrobów tradycyjnych

  • Bez dodatku glutaminianu sodu

  • Bez dodatku fosforanów

  • Tradycyjnie wędzona na drewnie bukowym

  • Wysoka zawartość białka

    Wartość odyżywcza w 100g produktu:

  • Wartość energetyczna 484kJ/115 kcal
  • Tłuszcz 2,7 g
  • w tym kwasy tłuszczowe nasycone 1,5 g
  • Węglowodany 1,4 g
  • w tym cukry <0,5 g
  • Białko 21 g
  • Sól 1,8 g
Opakowanie Szynkowa tradycyjna z Wadowic
  • opakowanieForma pakowania: MAP
  • wagaWaga: ok. 1,6 kg
  • rodzaj Produkt wieprzowy