Przejdź do treści

Boczek z Wadowic prosto z wędzarni

Boczek z Wadowic prosto z wędzarni

Boczek z Wadowic prosto z wędzarni

Płaty boczku, razem ze skórą, starannie solimy, a następnie przyprawiamy naturalnymi składnikami: pieprzem, świeżym czosnkiem, kminkiem. Po dokładnym przyprawieniu, boczek zanurzamy w przygotowanej zalewie, w której marynuje się przez 12 godzin, aby smaki idealnie się przeniknęły.
Kolejnym etapem jest tradycyjne wędzenie „na ciepło” w wędzarni opalanej drewnem olchowym – tej samej, w której wędzimy wiejską z Wadowic. Proces ten nadaje boczkowi głęboki, dymny aromat i intensywny smak. Na koniec, dla uzyskania staropolskiego sznytu, boczek pieczemy w wysokiej temperaturze, dzięki czemu staje się delikatny, o niemal masłowej konsystencji, a jednocześnie zyskuje apetycznie wypieczoną skórką.

Cechy wyróżniające

  • 120 g boczku na 100 g produktu

  • Tradycyjnie wędzony na drewnie olchowym, pieczony

  • Bez dodatku fosforanów

  • Bez dodatku glutaminianu sodu

  • Wysoka zawartość białka

    Wartość odyżywcza w 100g produktu:

  • Wartość energetyczna 1662kJ/401 kcal
  • Tłuszcz 35 g
  • w tym kwasy tłuszczowe nasycone 12,5 g
  • Węglowodany 0,8 g
  • w tym cukry 0,7 g
  • Białko 20,5 g
  • Sól 1,8 g
Opakowanie Boczek z Wadowic prosto z wędzarni
  • opakowanieForma pakowania: LUZ
  • wagaWaga: ok. 2,1-2,5 kg
  • rodzaj Produkt wieprzowy

Dostępne wersje produktu

MAP
  • opakowanieForma pakowania: MAP
  • wagaWaga: ok. 0,6 kg